ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ -BUSINESS COACHING PROFETIS CONSULTING
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΡΟΦΙΛ
  • BUSINESS DEVELOPMENT COACHING
  • ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΝΘΡ. ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΩΛΗΣΕΩΝ
  • ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ -WORKSHOPS
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Άρθρα -Blog

Η Δύναμη του "Κάθε Μέρα" και η Οργάνωση του Χρόνου

22/2/2022

0 Comments

 
Picture
Το πώς κατανέμουμε το χρόνο μας και το που εστιάζουμε την προσοχή μας καθορίζουν τα αποτελέσματά μας! Λογικό δεν είναι άλλωστε; Σκεφτείτε, αν π.χ. ένα άτομο κάνει κάθε μέρα γυμναστική επί 2 ώρες, θα αποκτήσει ένα καλογυμνασμένο σώμα μέσα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Αν ένα στέλεχος κάνει επαφές με σημαντικούς πελάτες κάθε μέρα, θα αποκτήσει ένα σημαντικό πελατολόγιο σε 6-12 μήνες και πιθανόν αντίστοιχα ένα αξιοσέβαστο εισόδημα ή/και θέση στην εταιρία.

Αλλά πώς μπορούμε να ελέγξουμε καλύτερα την κατανομή του χρόνου μας και την οργάνωση των δραστηριοτήτων μας, έτσι ώστε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί σ’ αυτό που θέλουμε να κάνουμε:

​1. Παίρνουμε την απόφαση / συνειδητοποιούμε ότι κάθε μέρα είναι σημαντική για την επίτευξη των στόχων μας και ότι θα πρέπει να συγκεντρωνόμαστε και να εργαζόμαστε καθημερινά (δεν μιλάμε για υπερβολική προσπάθεια που οδηγεί σε burn-out, μιλάμε για μεθοδική, καθημερινή εργασία με έξυπνο, συστηματικό τρόπο).

2. Κάθε πρωί που ξυπνάμε αυτο-προγραμματιζόμαστε κάνοντας στον εαυτό μας τις εξής δύο “μαγικές” ερωτήσεις: “-ποιοί είναι οι στόχοι μου; τι θέλω να πετύχω;” και κατόπιν “-ποιές ενέργειες μπορώ να κάνω σήμερα που συνδέονται με την επίτευξη αυτών των στόχων;”. Και μετά, οργανώνουμε στο μυαλό μας την ημέρα μας, έτσι ώστε να δώσουμε έμφαση στις ενέργειες που είναι πιο σημαντικές. Καλό βέβαια (απαραίτητο θα έλεγα) είναι να σημειώνουμε τις ενέργειές μας σε ένα ημερολόγιο και κάθε μέρα να την προγραμματίζουμε από το απόγευμα της προηγούμενης.

3. Δεν αποφεύγουμε τα δύσκολα! Η φυγοπονία (αποφυγή της προσπάθειας και της πίεσης) είναι το κύριο αίτιο της αναβλητικότητας και της αποτυχίας. Η επιτυχία δεν είναι εύκολη, ποτέ δεν ήταν άλλωστε… Καθετί θέλει προσπάθεια. Οι ευχάριστες δραστηριότητες, δεν είναι πάντοτε ωφέλιμες μακροχρόνια (μάλιστα συνήθως το αντίθετο συμβαίνει). Δίνουμε στον εαυτό μας τη δυνατότητα χαλάρωσης και διασκέδασης -γιατί κι αυτό είναι σημαντικό- αλλά κατανέμουμε το χρόνο μας έτσι ώστε το 75% του χρόνου να αφιερώνεται σε παραγωγικές δραστηριότητες.

4. Δημιουργούμε “νησίδες αποφόρτισης -χαλάρωσης”, τις οποίες τοποθετούμε σε τακτά χρονικά διαστήματα. Για παράδειγμα, κάνουμε ένα διάλειμμα 1/2-1 ώρα το μεσημεράκι, καθορίζουμε ένα απόγευμα την εβδομάδα που δεν θα δουλεύουμε, καθιερώνουμε την Κυριακή ως ημέρα απόλυτης αργίας, προγραμματίζουμε μικρές εκδρομές (ή μεγαλύτερες αποδράσεις) κάθε 2-3 μήνες κλπ. Είναι σημαντικό να κάνουμε “δώρα” ξεκούρασης και απόλαυσης στον εαυτό μας, έτσι ώστε να “τον καλοπιάνουμε”, για να δουλεύει εντατικά κατά το υπόλοιπο διάστημα.

5. Βάζουμε προτεραιότητες. Παρατηρήστε τον εαυτό σας τι κάνει, πώς περνάτε το χρόνο σας κάθε μέρα για μία εβδομάδα ή για ένα μήνα. Ταξινομήστε τις ενέργειες / δραστηριότητές σας σε κατηγορίες: π.χ. τηλεφωνήματα σε πελάτες, επισκέψεις, αρχειοθέτηση εισερχομένων, ανάγνωση e-mails, προετοιμασία προσφορών, αντιμετώπιση παραπόνων κλπ. Κατόπιν, βαθμολογήστε αυτές τις ενέργειες με Α, Β, Γ, ανάλογα με το πόσο συνεισφέρουν στην επίτευξη των στόχων σας. Θα ανακαλύψετε ότι κάποιες ενέργειες δεν είναι τόσο σημαντικές ή επείγουσες (π.χ. αρχειοθέτηση), αυτές θα πρέπει να γίνονται σε ώρες λιγότερης απόδοσης (το μεσημεράκι ή αργά το απόγευμα), ενώ κάποιες άλλες (π.χ προσωπικές επαφές με σημαντικούς πελάτες) είναι πιο σημαντικές και θα πρέπει να τοποθετηθούν στις ώρες μεγαλύτερης διαύγειας και απόδοσης (10πμ - 2μμ ή/και 5μμ - 7μμ). Μη σπαταλάτε το χρόνο σας σε ενέργειες ελάσσονος σημασίας ή (πολύ περισσότερο) σε “κλέφτες χρόνου” (άσκοπο σερφάρισμα, “καφέδες”, φίλοι -χασομέρηδες, σκέψεις περί ανέμων και υδάτων κλπ.).

6. Αποκτούμε καλύτερη επίγνωση των συναισθημάτων μας (βελτίωση συναισθηματικής νοημοσύνης). Τα συναισθήματά μας είναι η κινητήρια δύναμη των συμπεριφορών μας -θετικών ή αρνητικών. Νιώθουμε απογοητευμένοι και αποκαρδιωμένοι; Πέφτει η διάθεσή μας για παραγωγική εργασία και επιτεύγματα. Νιώθουμε ενδυναμωμένοι, χαρούμενοι και γεμάτοι αυτοπεποίθηση; Ανεβαίνει ο ενθουσιασμός και η παρακίνησή μας για δράση! Η επίδραση των συναισθημάτων στην επιτυχία έχει αποδειχθεί επιστημονικά, ενώ πλέον έχει συνειδητοποιηθεί η σημασία τους και στο χώρο των επιχειρήσεων. Παρατηρώντας τι μας κάνει να νιώθουμε καλά και τι μας “ρίχνει”, έχοντας το νου μας, έτσι ώστε να μην αφήνουμε τον εαυτό μας να κάνει αρνητικές σκέψεις για πολύ και εστιάζοντας στα θετικά, προσέχοντας το περιβάλλον μας και τους ανθρώπους που είμαστε κοντά τους, βελτιώνουμε τη συναισθηματική μας διάθεση και τη δυνατότητά μας να είμαστε πιο αποδοτικοί και συγκεντρωμένοι.

Φίλες και φίλοι, κάθε μέρα είναι σημαντική στη ζωή μας! Έχει σημασία να κάνουμε την κάθε μέρα ένα μικρό σκαλοπάτι προς την επιτυχία που θέλουμε. Κάθε μέρα να βάζουμε στόχο να κάνουμε ένα μικρό βήμα προς την κατεύθυνση των “θέλω" μας. Έχει σημασία να φροντίζουμε τον εαυτό μας και να μεριμνούμε για τα πράγματα που μας ενδιαφέρουν κάθε μέρα. Ίσως αυτό να είναι το μεγαλύτερο “μυστικό” της κάθε επιτυχίας…
​
0 Comments



Leave a Reply.

    Author

    Γ. Προφέτης

    Archives

    February 2022

    Categories

    All

    RSS Feed

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Business Development Coaching
Συμβουλευτική Ανθρ. Δυναμικού
Εκπαίδευση Πωλήσεων
Σεμινάρια -Workshops
Αρχική
Σχετικά με εμάς
Επικοινωνία

    ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ Newsletter μας

ΕΓΓΡΑΦΗ
© COPYRIGHT 2022. ALL RIGHTS RESERVED.
Όροι χρήσης
Πολιτική απορρήτου
Photo used under Creative Commons from DaveBinM
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΡΟΦΙΛ
  • BUSINESS DEVELOPMENT COACHING
  • ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΝΘΡ. ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΩΛΗΣΕΩΝ
  • ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ -WORKSHOPS
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ