ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ -BUSINESS COACHING PROFETIS CONSULTING
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΡΟΦΙΛ
  • BUSINESS DEVELOPMENT COACHING
  • ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΝΘΡ. ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΩΛΗΣΕΩΝ
  • ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ -WORKSHOPS
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Άρθρα -Blog

5 Κλειδιά για την Ομαδικότητα στις Επιχειρήσεις

22/2/2022

0 Comments

 
Picture
Έρευνες έχουν αποδείξει ότι ο Νο#1 λόγος που ένας νεοεισερχόμενος υπάλληλος φεύγει από τη δουλειά του, είναι ότι δεν τα καταφέρνει να τα πάει καλά με τους άλλους (συναδέλφους). Δεν μπορεί δηλαδή να ενταχθεί στην ομάδα και να “δέσει” με τους ανθρώπους στο εργασιακό περιβάλλον.

Επίσης, οι σχέσεις με τον προιστάμενο ή το αφεντικό είναι σημαντικός λόγος για την μειωμένη απόδοση κάποιου, την έλλειψη παρακίνησης και τα υψηλά ποσοστά αποχωρήσεων και απολύσεων.

Άρα τι συμβαίνει εδώ; Τι μας λένε αυτά τα ευρήματα; Ότι ο άνθρωπος είναι από τη φύση του κοινωνικό ον και επιθυμεί την υγιή αλληλεπίδρασή του με τους άλλους. Ακόμη, το άτομο σε μεγάλο βαθμό αντλεί την αίσθηση ταυτότητάς του από την ομάδα που ανήκει και το ρόλο που παίζει σ’ αυτή. Αν νιώθει καλά με τους ανθρώπους γύρω του, παίρνει ένα μήνυμα “αξίας” και αναγνώρισης, επιβραβεύεται για τις προσπάθειές του και έχει την ευκαιρία να εξελίσσεται, τότε θέλει να παραμείνει στην ομάδα και να συνεισφέρει σ’ αυτήν.

Ποια είναι όμως τα μυστικά για το χτίσιμο αποτελεσματικών ομάδων, με υψηλή συνεκτικότητα, ¨δέσιμο” των ανθρώπων μεταξύ τους και υψηλή απόδοση;

1. Επιλέξτε προσεκτικά τους ανθρώπους σας
(υπαλλήλους, στελέχη, συνεργάτες), έτσι ώστε όχι μόνο να έχουν προσόντα και ικανότητες, αλλά και να είναι άτομα συνεργάσιμα, με ομαδικό πνεύμα. Εάν κάποιος δεν ακούει αυτά που του λέτε (δεν δίδει προσοχή), επαναλαμβάνει το δικό του “αφήγημα”, εστιάζει σχεδόν αποκλειστικά στο “εγώ” του και στα δικά του θέλω, δεν κάνει ερωτήσεις που να δείχνουν ενδιαφέρον για το γίγνεσθαι της επιχείρησης, είναι πιθανό να μην είναι “ομαδικός παίκτης”. Μας ενδιαφέρει η “στάση” (attitude) των ανθρώπων, περισσότερο από το βιογραφικό τους. Πώς σκέφτονται, πώς αντιμετωπίζουν τους άλλους και πόσο διατεθειμένοι είναι να συνεργαστούν για ένα ομαδικό, συλλογικό αποτέλεσμα. Οι ναρκισσιστικές προσωπικότητες δεν κάνουν για συλλογικότητες.


2. Εμπνεύστε τους ανθρώπους σας με ένα όραμα. Οι άνθρωποι θέλουν πνευματική τροφή. Δεν φτάνει απλά να αμοίβονται, χρειάζεται και να έχουν ένα σκοπό, ένα όραμα, να παλεύουν για κάτι που έχει πραγματικό νόημα. Ως ιδιοκτήτης ή leader της επιχείρησης, εσείς θα πρέπει να βρείτε πώς η επιχείρησή σας βοηθά την κοινωνία να γίνει καλύτερη, τους πελάτες σας πιο χαρούμενους, πώς λύνετε προβλήματα και βοηθάτε τους ανθρώπους να εκπληρώσουν τα όνειρά τους. Το “εργασιακό αφήγημα” δεν πρέπει να είναι πεζό και μηχανιστικό, αλλά να εμπλουτίζεται από αξίες και ιδανικά.

3. Οι διαφορετικότητες ολοκληρώνουν το σύνολο. Δεν χρειάζεται όλοι οι άνθρωποι να είναι ίδιοι. Τουναντίον χρειάζεστε διαφορετικά μυαλά, ειδικότητες, ικανότητες και προσωπικότητες διαφόρων τύπων (εσωτρεφείς, εξωστρεφείς, οργανωτικούς, δημιουργικούς, αρχηγικούς, “βοηθούς” κλπ.). Ο ευφυής ηγέτης ξέρει να αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα του καθενός, αλλά και να τονίζει στην ομάδα την ανάγκη για αποδοχή της διαφορετικότητας, έτσι ώστε το σύνολο να ωφελείται και να παράγεται έργο.

4. Βάλτε στόχους και παρακολουθήστε τους. Ένα συχνό λάθος που γίνεται από τη διοίκηση, είναι να θεωρεί αυτονόητο ότι επειδή έχει πάρει (προσλάβει) ένα καλό άτομο (με τυπικά και ουσιαστικά προσόντα), αυτό θα αποδώσει και θα κάνει τη δουλειά όπως πρέπει, χωρίς καθοδήγηση, εκπαίδευση και feedback. Αυτό δεν ισχύει. Οι άνθρωποι θα πρέπει να εργάζονται με ξεκάθαρους στόχους, να εκπαιδεύονται συστηματικά στο έργο τους και η απόδοσή τους να μετριέται τακτικά και να τους δίδεται feedback (πληροφόρηση για το πώς τα πάνε). Επίσης, σημαντικό είναι και αυτοί να δίδουν feedback στην επιχείρηση με επισημάνσεις, παρατηρήσεις, προτάσεις και ιδέες.

5. Εγκαθιδρύστε συλλογικές διαδικασίες. Έχει αποδειχθεί ότι “περισσότερα μυαλά είναι καλύτερα από ένα” στις περισσότερες περιπτώσεις επιχειρηματικών αποφάσεων. Είναι καλό να κάνετε συχνά meetings με τους συνεργάτες σας, για θέματα που αφορούν στις πωλήσεις, το μάρκετινγκ, τις διαδικασίες που ακολουθούνται, τις νέες επενδύσεις κ.α. Οι άνθρωποι όταν συμμετέχουν σε συλλογικότητες εμπλέκονται περισσότερο συναισθηματικά, νιώθουν “αξία”, ενώ επίσης είναι πιθανότερο να εφαρμόσουν τις επιλογές που αποφασίστηκαν με τη συμμετοχή τους, παρά εν τη απουσία τους (και χωρίς να ερωτηθούν). Επίσης, οι συλλογικές διαδικασίες, μπορεί εκτός από εργασιακού ενδιαφέροντος να έχουν και καθαρά κοινωνικό χαρακτήρα με σκοπό τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των μελών και την καλύτερη “σύνδεση” των ανθρώπων. Εκδρομές, ταξίδια, ταβέρνες, εκδηλώσεις, πάρτι, events, αθλητικές εκδηλώσεις, είναι ευκαιρίες για συλλογική δραστηριοποίηση και χτίσιμο της ομάδας σας.

Συμπερασματικά, η δυνατότητα δημιουργίας αποτελεσματικών ομάδων είναι απαραίτητη και ωφέλιμη τόσο για την επιχείρηση, καθώς αξιοποιεί ικανότητες διαφορετικών ατόμων και συνέργιες που αναπτύσσονται από την αλληλεπίδρασή τους, αλλά και επιθυμητή για τους εργαζόμενους, οι οποίοι καλύπτουν την ανάγκη του “ανήκειν”, νιώθουν χρήσιμοι και επιθυμητοί, ενώ απολαμβάνουν ένα εργασιακό κλίμα που τους κάνει να πηγαίνουν στη δουλειά τους με κέφι και όρεξη για παραγωγικότητα!


0 Comments



Leave a Reply.

    Author

    Γ. Προφέτης

    Archives

    February 2022

    Categories

    All

    RSS Feed

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Business Development Coaching
Συμβουλευτική Ανθρ. Δυναμικού
Εκπαίδευση Πωλήσεων
Σεμινάρια -Workshops
Αρχική
Σχετικά με εμάς
Επικοινωνία

    ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ Newsletter μας

ΕΓΓΡΑΦΗ
© COPYRIGHT 2022. ALL RIGHTS RESERVED.
Όροι χρήσης
Πολιτική απορρήτου
Photo used under Creative Commons from DaveBinM
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΡΟΦΙΛ
  • BUSINESS DEVELOPMENT COACHING
  • ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΝΘΡ. ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΩΛΗΣΕΩΝ
  • ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ -WORKSHOPS
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ